De ontwikkeling van de Endomed infuuspaal

De ontwikkeling van de Endomed infuuspaal

Van noodzakelijk kwaad tot medisch hulpmiddel

Endomed is sinds 1984 specialist op het gebied van medische hulpmiddelen voor de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in de Benelux. In de jaren 90 zijn we, naast onze rol als distributeur, gestart met de productie van infuuspalen, ook wel infuusstaanders genoemd. In 2006 introduceerden we de allereerste Rollamate infuuspaal: een stabiel en veilig hulpmiddel, waarmee de patiënt zich veilig en comfortabel kan voortbewegen. En dat bevordert het herstel! Inmiddels mag de Rollamate infuuspaal zich één van de paradepaardjes van Endomed noemen; meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen maakt gebruik van deze infuuspalen. En inmiddels wordt de Rollamate infuuspaal ook in het buitenland ingezet!

De Rollamate infuuspaal bestaat 15 jaar, tijd voor een terugblik! Want hoe is het idee voor dit innovatieve hulpmiddel eigenlijk ontstaan? Niels van Amerongen, Managing Director bij Endomed, vertelt: “Endomed is in 1984 gestart als groothandel in endoscopie-producten en chirurgisch instrumentarium. In de loop van de jaren werd het assortiment uitgebreid om aan de behoeften van de ziekenhuizen te voldoen. Zo ontstond ook de productie van de Multistatief infuuspaal in de jaren 90. Mijn vader Nico heeft Endomed overgenomen in 2001 en kwam in 2005 in contact met Martijn Hessels, student Medisign aan de TU Delft. Samen met Martijn zijn we gaan onderzoeken hoe de traditionele infuuspaal verbeterd zou kunnen worden. Van onze klanten kregen we regelmatig feedback te horen; patiënten die hun tenen stootten tegen de infuuspalen of zich erg instabiel of onzeker ter been voelden. Een infuuspaal zagen zij meer als een noodzakelijk kwaad, dan een medisch hulmiddel. Kon dit niet anders?”

Sneller herstel 

Zodoende startte Endomed na uitvoerig onderzoek in 2006 met de ontwikkeling van de Rollamate infuuspaal. Na succesvolle tests in onder meer het Erasmus MC kwam de Rollamate infuuspaal in 2008 op de markt. Niels verklaart waarom hun nieuwe infuuspaal direct aansloeg: “Als patiënten zich veilig voelen met een infuuspaal nemen ze eerder en vaker het initiatief om een stukje te gaan lopen. Dit bevordert hun herstel en de patiënt kan dus sneller naar huis.” Met de uitvinding belandt Endomed in 2010 in de KVK Innovatietop 100 op plek 64, een mooie opsteker!

Martijn met de Rollamate infuuspaal in ontwikkeling
Foto: Martijn Hessels met de Rollamate infuuspaal in ontwikkeling.

Optimalisatie

Om het gebruiksgemak en de veiligheid te optimaliseren en nog beter af te stemmen op de wensen en behoeften van verpleegkundigen en patiënten is Endomed de Rollamate infuuspaal in 2011 samen met het Máxima Medisch Centrum verder gaan ontwikkelen. Tijdens het onderzoek in dit ziekenhuis in samenwerking met Paul Anröchte (Afdelingshoofd Longziekten) kwamen twee wensen duidelijk naar voren. Niels licht toe: “De eerste wens was een compactere voet, zodat de infuusstaander gemakkelijk te besturen was en minder ruimte op de verpleegafdeling innam. De tweede wens was om de productiekosten te drukken, zodat de prijs naar beneden kon.”

Samenwerking met VDL Groep 

Naar aanleiding van de onderzoeksbevindingen uit het Máxima Medisch Centrum bundelden Endomed en VDL Groep hun krachten: er werd een nog gebruiksvriendelijker en betaalbaarder model ontwikkeld bij VDL HMI in samenwerking met directeur Hans van Raak. Bijzonder is dat Endomed-eigenaar Nico als eindgebruiker nauw betrokken was bij dit proces. “Mijn vader heeft veel tijd in het ziekenhuis doorgebracht, waar hij als patiënt de Rollamate infuuspaal vaak gebruikte. Zijn ervaringen en verbeterpunten hebben we dan ook meegenomen in het ontwerp. Helaas heeft mijn vader de strijd tegen zijn ziekte verloren. Het is een mooie troost dat in onze Rollamate infuuspaal zijn expertise en gedachtegoed voortleven”, vindt Niels.


Foto: Liesbeth & Nico van Amerongen met de Rollamate infuuspaal.

Continue verbeteren

Toen de Rollamate infuuspaal 2.0 eenmaal af was en in 2013 in gebruik werd genomen, bleek al snel dat de verpleegkundigen en patiënten deze infuusstandaard als een grote verbetering ervaarden. “Handzamer, stuurt makkelijker en alle benodigdheden kunnen er eenvoudig aan bevestigd worden”, zo gaf het Máxima Medisch Centrum aan. Dit werd bevestigd door de interesse vanuit diverse andere (academische) ziekenhuizen en zo werd langzaam de Nederlandse markt veroverd. Het succes had echter ook een keerzijde: het idee werd gekopieerd. Niels: “We zien het als een mooi compliment als het product dat we als bedrijf ooit zelf bedacht en ontwikkeld hebben, nagemaakt wordt. Dan zijn we goed bezig; de concurrentie houdt ons scherp. Ondertussen hebben we de Rollamate infuuspaal 3.0 op de markt gebracht en die zorgt voor nog meer stabiliteit en veiligheid voor de patiënten.” 

De Rollamate 3.0 en het allereerste model infuuspaal
Foto: De Rollamate 3.0 infuuspaal (links) en het allereerste model van de Rollamate infuuspaal (rechts).

Het succesverhaal gaat door…

Inmiddels zet meer dan de helft van alle Nederlandse ziekenhuizen de Rollamate infuuspaal van Endomed in en dit aantal is nog altijd groeiende. Ook in 2021 kozen weer nieuwe klanten voor de Rollamate infuuspaal, waaronder het VieCuri Medisch Centrum, Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Ziekenhuis Bernhoven. Daarnaast worden de infuuspalen sinds dit jaar ook in Surinaamse ziekenhuizen gebruikt. Niels licht toe: “We hebben het Ministerie van Buitenlandse Zaken geholpen bij het samenstellen van een coronasteunpakket, waar onze infuuspalen onderdeel van uitmaakten. Zo konden de ziekenhuizen in het zwaar getroffen Suriname worden voorzien van voldoende medische hulpmiddelen om door de coronacrisis heen te komen. Daar hebben we graag ons steentje aan bijgedragen!”

In vijftien jaar is de infuuspaal uitgegroeid van noodzakelijk kwaad tot een praktisch en handzaam medisch hulpmiddel, waarmee de patiënt veel zelfredzamer is geworden. En daar zijn we trots op! Uiteraard blijven we altijd zoeken naar verbeterpunten, verduurzaming en innovatieve toepassingen, ons avontuur zet zich voort!

Wil jouw ziekenhuis patiënten ook zoveel mogelijk comfort, mobiliteit en veiligheid bieden? En ben je benieuwd naar de Rollamate infuuspaal 3.0 of onze andere infuuspalen? Neem dan contact op met Niels van Amerongen.

Vraag gratis proefplaatsing aan

Brochure

Endomed Rollamate infuuspaal Download brochure